La Moixera, arbre de la Travessia dels 8 mils

LA MOIXERA (1)

La Moixera, (Sorbus aria) és un arbre de 7 a 14 metres d’altura, de vegades en forma d’arbust amb diversos troncs principals, de corfa llisa i color blanquinós. Les fulles tenen el revers blanquinós, donant-li a l’arbre un aspecte platejat. Floreix de maig a juny, amb flors blanques agrupades en parasol. El fruit és arrodonit, d´uns 8 a 15mm de diàmetres, de color vermell; i encara que és poc gustós i d’aspecte farinós, és molt apreciat pels ocells, que el mengen àvidament en pocs dies, una vegada arriben a la maduració. Maduren en setembre-octubre.

La fusta és molt dura, de color entre blanc i marró-rogenc, utilitzada per fabricar mànecs de destral. La llenya és de molt bona qualitat.

Aquest arbre apareix entre els 500 i 1700 metres d´altitud, en muntanyes on la pluviometria supera els 500 l/m2 a l’any.

Al llarg de la travessia el trobarem en la primera etapa (Carrascar de la Font Roja), però sobretot amb quantitat molt més important, en la serra d’Aitana (3ª etapa) on arriba a formar petits bosquets de moixera.

Català: Moixera
Castellà: Mostajo
Euskera: Osta-zuri
Angles: Whitebeam
Alemany: Mehlbeerbaum
Francès: Alisier blanc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *